Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Romania poate sa ajute enorm…

„Romania poate sa ajute enorm de mult la apropierea R. Moldova de UE”

Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat, candidat la functia de presedinte al R.Moldova inaintat din partea Aliantei pentru Integrare Europeana, a acordat un interviu Agenţiei de Ştiri Inforusia, din România.

Inforusia: Pe ce cale se indreapta R.Moldova dupa evacuarea democratica de la putere a regimului Voronin?

M.L.: In rezultatul alegerilor parlamentare din 29 iulie recent, in R. Moldova s-au creat premise reale pentru ca democratizarea societatii sa devina un fundament al europenizarii tarii. Moldova intra in perioada democratizarii reale a societatii, a edificarii unui stat de drept, in care toti cetatenii sa se bucure de drepturi si libertati depline, fara a fi afectati de procesele de pseudo-democratizare a societatii, rezultate din implicarea voluntarista a politicului in toate domeniile vietii sociale.

 Inforusia: Daca se va reusi consolidarea actualei guvernari sub umbrela AIE, ce schimbari majore se intentioneaza in plan politic, economic, social?

M.L.: Astazi, in R. Moldova originea schimbarilor majore in plan politic, economic si social ar insemna… revenirea la normalitate. Ma refer aici, in primul rand, la detasarea neta de practicile monopolizarii resurselor statului pentru atingerea unor scopuri inguste de partid sau de clan. La scrutinul trecut, apropo, PDM a declarat ca interesul national porneste de la interesele fiecarui cetatean al Republicii Moldova. Promovarea reala a reformelor si gestionarea mai buna a proceselor de schimbare sociala si economica in cadrul unui efort asistat de partenerii nostri internationali – FMI, BM, UE etc. -, aceasta este solutia pentru relansarea unei economii cu adevarat libere, concurentiale. In acord cu acest obiectiv, actiunea trebuie sa fie consolidata prin promovarea reformelor si pe celelalte dimensiuni sociale, pentru a avea justitie independenta, presa libera, pentru a ridica cultura politica moldoveneasca s.a.m.d. Iar toate acestea necesita stabilitate politica in interior. Or, ne propunem sa aderam la UE, ceea ce inseamna ca nu mai ramane loc pentru practici si metode din trecut. Astazi, insa, mai observam anumite manevre de a panica opinia publica, sub pretextul unei posibile lipse de resurse pentru plata salariilor si a pensiilor s.a.m.d.

 Inforusia: Ce sanse prevedeti Dvs. de solutionare a dosarului transnistrean?

M.L.: Identificarea solutiei politice a diferendului transnistrean este una din prioritatile politicii externe si interne a Republicii Moldova. Aceasta a fost si una din preconditiile PDM de aderare la Alianta pentru Integrare Europeana. Identificarea de comun acord a unei formule viabile si relansarea discutiilor in formatul de negocieri 5+2 poate oferi solutia dorita. Pe plan intern, PDM pledeaza pentru un consens deplin al tuturor fortelor politice si al societatii civile in aceasta problema. Pe plan extern, este necesar sa fie asigurata continuitatea dialogului, si in formatul 5-2, si in cadrul unor negocieri bilaterale.

 Relansarea economiei nationale pe un trend ascendent, cu oportunitati de dezvoltare reale pentru ambele maluri ale Nistrului, va contribui la apropierea partilor si va face mai atractiva ideea de reintegrare teritoriala a tarii.  Este necesara elaborarea si implementarea unor proiecte de dezvoltare economica care sa includa si raioanele din stanga Nistrului, de aceste date ale problemei urmand sa se tina cont chiar si atunci cand Republica Moldova negociaza acordarea de credite sau granturi straine. In toti acesti ani reintegrarea tarii a fost privita mai mult ca un proces mecanic de apropiere a celor doua maluri ale Nistrului, si mai putina atentie a fost acordata laturii socio-umane. Abordand acest subiect nu ne putem referi doar la teritoriu, ci, mai intai de toate, la oamenii care locuiesc in regiune, la problemele si grijile lor. Daca acest lucru va fi realizat in deplina masura de catre toti politicienii, indiferent pe ce mal al Nistrului s-ar afla ei,  ar deveni mult mai lesne de solutionat problemele existente…

Inforusia: Care ar fi fagasul normal de relatii intre R.Moldova si Romania si cum se poate intra intr-o atmosfera de normalitate?

M.L.: In R. Moldova, spre regretul nostru comun, s-au luat multe masuri care nu foloseau nici intereselor nationale, nici, mai ales, cetatenilor sai. Precum, bunaoara, s-a intamplat la instituirea unui regim de limitare a calatoriilor pentru cetatenii din Romania, care a fost un demers abuziv si lipsit de sens. Este cert faptul ca Romania poate sa ajute enorm de mult la apropierea R. Moldova de UE, fara ca acest efort sa alimenteze ambitiile legate de proiecte ce tin de trecutul istoric si care nu au niciun viitor.

Ridicarea regimului de vize, semnarea Acordului privind micul trafic de frontiera, intensificarea raporturilor economice si derularea unor proiecte de interes mutual – acestia sunt primii pasi pentru a intra intr-o atmosfera de normalitate. Noi dorim ca R. Moldova sa beneficieze din plin de avantajele de a fi vecin direct al UE, inclusiv din perspectiva mobilitatii cetatenilor sai, care vor beneficia si vor contribui nemijlocit la consolidarea orientarii democratice, pro-europene  a tarii noastre.

Inforusia